Često postavljana pitanja

Općenito o brendu AQUAFRESH

 

Na kojem se dijelu tube Aquafresh nalazi podatak o roku trajanja?

Rok trajanja proizvoda otisnut je na zarezanom dijelu tube te na poklopcu kutijice.

 

Sadržava li zubna pasta Aquafresh gluten?

Zubna pasta Aquafresh ne sadržava gluten.

 

Ima li u materijalu od kojih je oblikovana tuba Aquafresh lateksa?

Ne, tube sa zubnom pastom Aquafresh ne sadržavaju lateks ni tvari povezane s lateksom.

 

Jesu li proizvodi Aquafresh dostupni u drugim državama?

Tvrtka GSK proizvode Aquafresh prodaje u Sjevernoj i Južnoj Americi, u Europi, u Zapadnoj i Južnoj Africi, na Bliskom Istoku, u Aziji, u Australiji te na Novom Zelandu. Većinu proizvoda koje prodajemo po cijelom svijetu često prilagođavamo lokalnim zakonskim zahtjevima te željama i potrebama potrošača. Upravo bi se zbog toga proizvodi Aquafresh, s kojima se možete susresti u drugim državama, na neki način mogli razlikovati od proizvoda dostupnih u Hrvatskoj.

 

Pitanja o zdravlju zubi

 

Na koji način fluorid štiti moje zube od nastanka karijesa?

Fluorid štiti zube od nastanka karijesa u procesu koji nazivamo remineralizacija. Karijes se obično pojavljuje na vrlo malenom ranjivom mjestu na zubnoj caklini. Zbog neprestane izloženosti kiselini i bakterijama to ranjivo mjesto vrlo brzo postaje potpuno razvijen karijes. Kiseline imaju važnu ulogu u razvoju karijesa obzirom da iz zuba odstranjuju minerale (kalcij i fosfor) te tako umanjuju otpornost na kvarenje zubi. Taj proces nazivamo demineralizacija. Fluorid zaustavlja učinke kiselina te pomaže zaustaviti demineralizaciju tako što na demineraliziranom mjestu potiče nadomještanje izgubljenih minerala. Zubna pasta Aquafresh sprječava nastanak karijesa tako što pomaže odstraniti bakterije koje su izvor škodljivih kiselina i koje zapravo uzrokuju demineralizaciju zubi. Uz to zubna pasta Aquafresh kristalnu strukturu zuba obogaćuje fluoridom te je čini otpornijom na kiseline. Drugim riječima, zubna pasta Aquafresh jača zaštitnu zubnu caklinu.

 

Što su zubni plak, zubni kamenac i gingivitis?

Zubni je plak nakupina mikroorganizama u obliku ljepljive tvari, koja raste na zubnim krunama te se širi uzduž zubnih korijena. Bezbojan je i proziran. Zubni je plak osnova za nastanak karijesa i parodontne bolesti. Tvrđe nakupine na zubima nazivamo zubni kamenac. Gingivitis je upala desni popraćena crvenilom, oteklinama i krvarenjem.

 

Je li uporaba zubne paste s fluoridom sigurna i za ljude koji su izloženi opskrbi vodom koja sadržava fluorid?

Velike strukovne stomatološke udruge, uključujući Američku i Britansku stomatološku udrugu (ADA i BDA), preporučuju uporabu paste s fluoridom dva puta dnevno svim korisnicima, bez obzira na dob i bez obzira na to žive li na područjima gdje vodoopskrbni sustav već sadržava fluorid. (Izvori povezani s pitanjima o zdravlju usne šupljine – Oral Care Issues Management Resource, srpanj 2003.). Nedavno objavljen Cochraneov izvještaj obuhvaća 56 kliničkih istraživanja u koja je bilo uključeno više od 42000 sudionika. Rezultati pokazuju da uporaba zubne paste s fluoridom donosi važne koristi za korisnika (približno 25 % manje karijesa) i na područjima gdje vodoopskrbni sustav već sadržava fluorid.

 

Izvori: Marinho, VCC, Higgins, JPT, Sheiham, A., Logan, S.; Fluoride toothpastes for preventing dental caries in children and adolescents (Zubne paste s fluoridom za sprečavanje zubnoga karijesa kod djece i mladih), (Cochraneov izvještaj) The Cochrane Library, Broj 1, 2003., Oxford.